Site Map | Üzenet | Kapcsolat
Belföldi ajánlatok | Külföldi ajánlatok | Akcióország
Balaton | Budapest és környéke | Észak-Magyarország | Alföld és Tisza-tó | Dunántúl
Városnézés | Balaton | Wellness | Körutak | Tematikus utak

Turisztikai régiók - Alföld és Tisza-tó

small logo

Alföld és Tisza-tó

Majd mindenki tud róla, de kevesen ismerik igazán. Az Alföld közszájon forgó szavakat adott a világnak - puszta, paprika, csárda, csikós -, de valódi jelentésüket csak azok ismerik, akik ellátogatnak erre a különleges vidékre.
Legendák és legendás látnivalók hazája az Alföld. Két tájegysége, a Hortobágy és a Tisza-tavi madárrezervátum is felkerült az UNESCO Világörökségek listájára. Három védett Nemzeti Park található a területén. Itt látható Európa legnagyobb ártéri gyümölcsöse, a görög katolikusok egyik leghíresebb búcsújáró helye, Közép-Európa legnagyobb szélmalma, és egyetlen középkori, síkvidéki téglavára, Magyarország legrégebbi vasútállomása, a világ második legnagyobb panoráma festménye.
Az Alföldet Nyugaton a Duna határolja, Keleten a Tisza szeli át. Magyarország második legnagyobb folyója másfajta életet él, mint közeli szomszédja, a Duna. A Tiszán nagyon kicsi a hajóforgalom, viszont sok a vízi túrázó. A Tiszán kevés a híd, de sok a komp, sőt 11 révnél csónakon lehet átkelni a túlsó partra. Akárcsak dédanyáink idején. Elég egyszer megállni a parton ahhoz, hogy megértsük, miért nevezik a folyót évszázadok óta szőke Tiszának. A benne lebegő finom, szinte észrevehetetlen homokszemek sárgásra színezik a vizet. A homokos, vagy apró kavicsos partot pedig - a folyó egész magyarországi szakaszán - a természet formálta kellemes stranddá.
A Dél-Alföldön a legnagyobb a napsütéses órák száma és a mondás szerint a nap is termálvízben fürdik. Valóban egymást érik a gyógyfürdőről híres települések.
A nap olyan Hungarikumokat érlel, mint a sárgabarack, melyből a kecskeméti barackpálinka készül. A paprika a magyar konyha legfontosabb fűszere, ami nélkül nincs pörkölt, halászlé de gulyásleves sem. A táj nevezetessége a különleges makói vöröshagyma. Makó városa külön épületet emelt a növénynek: a Hagymaház a közösség, a kultúra és Tália háza.
Nincs még egy tája az országnak, ahol ennyiféle esemény, fesztivál kötődik a gasztronómiához. Baján halászléfőző népünnepélyt és a szegedi halászléfőző versenyt, Pusztamérgesen , Szatmárcsekén szilvalekvárfőző versenyt rendeznek, Békéscsabán kolbász, Beregen gulyás, Makón hagymafesztivált, a borkóstolókról és a bemutatókról nem is beszélve.
Az Alföldön csak az nem talál kedvére való programot, aki kizárólag a több ezer méteres hegyek között érzi jól magát. Mindenki más különleges élményekkel gazdagodik.

További információ az Észak-Alföldi régióról: www.eszakalfoldi.hu

További információ a Tisza-tó régióról: www.tiszatoinfo.hu, www.tisza-to-info.hu, www.tisza-to.hu, www.nagytavak.hu

További információ a Dél-Alföldi régióról: www.pusztaregion.hu

Program ajánlataink:

Image Városnézés Debrecenben

A „kálvinista Róma” nevezetességeinek megtekintése

Image
Hortobágy

A Pásztormúzeum meglátogatása, kocsikázás a pusztában az oshonos állatok megtekintésével lovasbemutató és ebéd a Hortobágyi Csárdában bio ételkülönlegességekkel.

Image Debreceni virágkarnevál

Minden év augusztus 20-án csodálható meg a virágkarnevál: virágokba öltöztetett autók és tánccsoportok felvonulása Debrecen utcáin.

Image
Hajókázás a Tisza-tavonA Tisza-tavi Madárrezervátum valamint a Vízi sétány és tanösvény megtekintése hajóval / ladikkal.
Image
Városnézés KecskemétenVárosnéző séta a történelmi a szecessziós épületeiről híres belvárosban
Image
Fogadás a Kecskeméti Városházán A városháza szecessziós dísztermében polgármesteri fogadás
Image
Ismerkedés a pálinkafőzéssel, kóstolóvalA szakvezetés alatt megtudhatjuk, hogyan lesz a gyümölcsből ízletes pálinka, sőt meg is kóstolhatjuk a különböző fajtákat.
Image
Lovasbemutató Bugacon Kocsikázás a pusztában: a Pásztormúzeum, a szürkegulya, a rackanyáj, a mangalica csorda és a ménes megtekintése, csikósok bemutatója. Ebéd cigányzene mellett a Bugaci Csárdában.
Image
Látogatás a Kiskunsági Nemzeti ParkbanEgy tipikus tanya és az őshonos állatok megtekintése, a látogató központban ismerkedés a Nemzeti Park növény- és állatvilágával
Image
A híres halasi csipkeA Csipkeházban megismerhetjük, sőt ki is próbálhatjuk, hogyan varrják a híres halasi csipkét
Image
Városnézés KalocsánVárosnéző séta a paprika városában: Paprika múzeum, Népművészetek Háza és orgonakoncert a Nagyboldogasszony székesegyházban
Image Paprikaszüret KalocsánVidám Munka a paprikaföldön sok borral és tréfával, majd ebéd folklórmüsorral Juca néni csárdájában.
Image
A hajósi pincefalu1800 pince „lakik” ebben a különös faluban, ahol sváb gombos harmonika kíséretében kóstolhatjuk meg a hajósi borokat
Image
Főzőtanfolyamon a pusztábanSzakácsok segítségével megtanulhatjuk, hogyan készül a híres bográcsgulyás
Image
Városnézés SzegedenVárosnéző séta a Tisza parti városban, amely az 1879 nagy árvíz után nyerete el mai impozáns képét.
Image
Kirándulás ÓpusztaszerreA Nemzeti Történelmi Emlékpark meglátogatása és a híres Feszty körkép megtekintése, amely a magyar honfoglalást örökíti meg.

Magunkról | Site Map | Kapcsolat
© 2007 Dent Tours Kft. - Minden jog fenntartva ! -